Raplamaal valmistutakse korraga kaheks laulu- ja tantsupeoks

Rapla maakonna lauljad, tantsijad, pillimängijad ning võimlejad teevad juba usinasti proove, sest  valmistutakse kaheks suureks peoks. Sel aastal toimub maakonna laulu- ja tantsupidu ja käivad ettevalmistused järgmisel aastal toimuvateks juubelipidudeks.

Rapla maakonna laulu- ja tantsupidu toimub 10.juunil Raplas Tammemäel. See pidu on pühendatud Eesti ja Soome Vabariigi 100.juubelile. Peole on registreerinud üle 2500 laulja, tantsija, võimleja ja pillimängija lasteaialastest kuni seeniorideni. Soomest Nurmijärvilt on meie peole tulemas puhkpilliorkester.

Kuigi maakonnapeo ettevalmistused on juba peaaegu terve aasta käinud, siis oli siiski vaja ametlikult kinnitada korraldava/vastutava komisjoni koosseis. Raplamaa Omavalitsusliidu täiskogu moodustas 22.märtsil oma otsusega laulu- ja tantsupeo maakondliku komisjoni, kuhu luuluvad: Imbi Kalberg, Rita Triinu Peussa, Anne Ummalas, Sigrid Põld, Heli Lints, Triinu Ülemaante, Maiu Linnamägi, Riho Pohla, Age Rebel, Elari Hiis ja Iris Haiba.

Maakondlik laulu- ja tantsupeo komisjon tegeleb nii sel aastal toimuva maakonna laulu- ja tantsupeo korraldamisega kui ka järgmise aasta üldlaulu- ja tantsupeoga. Reedel, 23. märtsil oli vastloodud komisjon esimest korda koos. Päevakorras kaks pidu korraga, kuid põhirõhk siiski sel aastal toimuva maakonnapeo korraldusel.

Raplamaa Omavalitsuste Liidu täiskogu kinnitas oma otsusega Heli Lintsi XXVII laulu- ja XX tantsupeo Raplamaa kuraatoriks. Heli on kultuuritööl toimetanud pea 30 aastat, olles nii rahvamaja juhataja, külamaja perenaine, näitetrupi juht kui ka rahvatantsurühma juht. Alates märtsikuu algusest on Heli Lints Märjamaa valla kultuurinõunik. Heli on kuraatori rollis küll esimest korda, kuid ta on aastaid olnud seotud nii maakonnapidude kui suurte pidudega. Heli Lintsi sõnul oli ta valmis võtma vastu laulu- ja tantsupeo maakondliku kuraatori rolli, sest ta teab  „ see saab olema tore aeg vahvate ja tegusate inimestega.“

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuselt saabunud info põhjal on XXVII laulu- ja XX tantsupeole „Minu arm“ on Raplamaalt registreerinud 106 kollektiivi. Laulupeoks on valmistumas 43 koori ja orkestrit, tantsupeoks 60 rahvatantsu- ja võimlemisrühma ning rahvamuusikapeole 3 kollektiivi.

XXVII laulu- ja XX tantsupidu toimub Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil neljapäevast pühapäevani, 4.-7. juulil 2019. aastal. Neljapäeval ja reedel annavad rahvatantsijad Kalevi staadionil kokku kolm etendust ning toimuvad rahvamuusikute kontserdid. Laupäev on rongkäigu päralt, millele järgneb laulupeo 1. kontsert. Pühapäeval toimub laulupeo 2. kontsert.

XXVII laulu- ja XX tantsupeol tähistame kaht suurt juubelit – 2019. aastal möödub laulupeo sünnist 150 aastat ning 85-aastane tantsupidu toimub kahekümnendat korda

Scroll to Top