Septembris toimuvad muinsuskaitsepäevad otsivad kaasalööjaid, kellega koos tutvustada haridusega seotud pärandit

Septembris toimuvad muinsuskaitsepäevad otsivad kaasalööjaid, kellega koos tutvustada haridusega seotud pärandit

 

2020. aastal 10.-13. septembrini toimuvate muinsuskaitsepäevade peateema on haridus. Muinsuskaitseamet kutsub kõiki kaasa mõtlema ja välja pakkuma sündmusi siinse haridusega seotud pärandi tutvustamiseks. Tähtaeg oma sündmuse kavva lisamiseks on 3. august.

 

Öeldakse, et haridususk on oluline osa eestlaseks olemisest. Ja tõesti – pea igast suuremast paigast Eestis leiab mõne koolimaja, kokku sadu ja sadu hooneid üle terve Eesti. Kuigi paljud neist ei ole enam koolidena kasutuses, jutustavad need põnevaid lugusid õpetamise ja õppimise viisidest, kunagi seal koolipinki nühkinud lastest ja nende eludest, aga ka arhitektuuriloost. Neid lugusid räägivad meile samuti raamatukogud, rahvamajad ja teised kohaliku hariduselu keskmes olnud hooned ja paigad.

Kuid haridus ei piirdu kitsalt kooliharidusega. Teadmiste, oskuste ja töövõtete põlvest põlve edasi andmine on samuti oluline osa haridusest sõna laiemas tähenduses. Kuigi pärandtehnoloogiaid on nüüd võimalik õppida ka ülikoolis, on terve hulk traditsioone ja oskusi, mida saabki omandada vaid otse ja kohapealse meistri käest.

Muinsuskaitsepäevade eesmärk on meid igapäevaselt ümbritseva rikka ja mitmekesise kultuuripärandi tutvustamine just kohalike inimeste eestvedamisel. Ühe nädalavahetuse jooksul on avatud majad ja mälupaigad, toimuvad ekskursioonid ja töötoad ning palju muud huvitavat kodukandi pärandi ja ajaloo paremaks tutvustamiseks ja mõistmiseks.

Tänavu kutsume Muinsuskaitsepäevade raames kõiki huvilisi tutvustama oma kodukandi haridusega seotud pärandit – olgu selleks mõni põnev hoone, huvitav mälupaik, põlvest põlve edasi antud kohalik traditsioon või hoopis midagi muud.

Ürituste korraldamisel on oluline jälgida valitsuse kehtestatud reegleid. Eelistatud on virtuaalsed sündmused ja vabas õhus toimuvad üritused.

Rohkem infot muinsuskaitsepäevade kohta www.muinsuskaitseamet.ee/muinsuskaitsepaevad-2020

Kuidas osaleda?

Sündmuse läbimõtlemisel tuleks järgida paari lihtsat põhimõtet www.muinsuskaitseamet.ee/muinsuskaitsepaevade_pohimotted

Sündmust saab lisada muinsuskaitsepäevade kavva täites selle vormi  https://forms.gle/TkeYntAYiseX19xw8.

Infot sündmuste kohta ootame 3. augustini.

Lisaküsimuste korral helista julgelt!

Scroll to Top