Verekeskus kutsub 22. mail doonoripäevale

Verekeskus kutsub Rapla inimesi maikuu doonoripäevale!
Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama esmaspäeval, 22. mail kella 10.00-14.00 Rapla Kultuurikeskuses (Tallinna mnt 17) toimuvale doonoripäevale, et kõik abivalmid ja sooja südamega Rapla inimesed saaksid taaskord heategusid teha!
Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Rapla Kultuurikeskuses kuu aega tagasi 11. aprillil ning siis külastas doonoripäeva 79 inimest, eduka vereloovutusega lõppes külastus 64 doonoril. „Meie verevarud said tõhusa täienduse, sestap täname kõiki doonorina heategusid teinud Rapla inimesi. Loodame, et seekord on Rapla inimeste aktiivsus sama suur ning meie verevarud, eriti 0, A ja B reesusnegatiivse vere osas, täienevad jõudsalt,“ rõhutas verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp.
Peatselt algab ka kauaoodatud suvi ühes meie rõõmsate kollaste doonoritelkidega. Ka tänavu tuuritavad doonoritelgid egiidi all „Ka doonor on riigikaitsja!“ mööda Eestit mai lõpust septembri keskpaigani, peatudes üheksas Eesti linnas: Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Viljandis. Telgituur kestab 28 päeva. Doonoritelkide tuuri avalöök on Pärnus, kus 23. ja 24. mail ootavad Pärnu Haigla veretalituse inimesed lahkeid pärnakaid kollastesse doonoritelkidesse kevadistele heategudele. Edasi jõuavad telgid 12.-13. juunil Tallinna, mil Regionaalhaigla verekeskus paneb telgid püsti Vabaduse väljakule. Pärast Tallinna jõuavad telgid Rakverre, Keilasse, Haapsallu, Paidesse, Viljandisse ja Raplasse ning telgisuvi lõppeb 13. ja 14. septembril Tartus. Rapla Kultuurikeskuse juures on telgid püsti 21. ja 22. augustil. Doonoritelkide tuuriga aitab kursis olla kampaanialeht www.doonoritelgid.ee
Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.
Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.
Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee , kampaanialehelt www.doonoritelgid.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”

Verekeskus on ka Instagramis @verekeskus

Scroll to Top