Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama neljapäeval, 29. detsembril  kella 10-14 Rapla Kultuurikeskuses (Tallinna mnt 17) toimuvale selle aasta viimasele doonoripäevale, et kõik abivalmid ja sooja südamega Raplamaa inimesed saaksid teha selle aasta viimane kaunis kingitus!

„Eesti regilaulus tähistab sõna punane hoopiski kaunist, seega punane kingitus on kaunis kingitus. Verekeskus soovib kõigile Raplamaa inimestele rahulikku pühadeaega ja toredat uut aastat ning ootab  kõiki doonoreid tegema kaunimat kingitust – päästa kellegi elu,“ rääkis Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp, lisades: „Regionaalhaigla verekeskusel on tavaks teha jõulukuul ka oma headele doonoritele toredaid kingitusi – teatripileteid, muuseumipääsmeid, kinkekaarte jms. Kingitused loositakse välja kõigi detsembris verd loovutanud ja loosis osalenud doonorite vahel. Peaauhinnaks on Kalev Spa külastus koos majutusega kahele.“

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Raplas 28. novembril ning siis külastas doonoripäeva 68 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 62doonoril ning kogusime ligi 28 liitrit hinnalist nestet. Ülo Lomp: „Loodame, et Raplamaa on seekord valmis veelgi rohkemate inimeste heategudega doonorlusse panustama ning meie verevarusid täiendama, et saaksime kõik rahuliku südamega uude aastasse minna.“

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva. Doonoripäevale tulles võtke kaasa pildiga isikust tõendav dokument.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 19 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad“.

Regionaalhaigla verekeskus on ka Instagrammis, jälgi meid @verekeskus ning postita oma pilte vereloovutustest doonoripäevadel ja doonoritelkides.