Märjamaa valla lipp lehvis Tiibetis Kailash Koral

25. septembril 2017 oli Märjamaa lipp Kailash Koral (püha ring ümber Kailashi mäe) 5640 m kõrgusel. Tegemist on maailma ühe pühama mäega, mis on üks budismi ja hinduismi pühamatest sümbolitest.

Mägi ise on 6638 m kõrge ja selle tippu ei lubata kedagi. Kailash Kora ehk ring ümber püha mäe on 52 km pikk ja see läbitakse tavaliselt kolme päevaga. Palverändurid, kes teevad seda ringi nii, et iga paari sammu tagant heidavad pikali, suudlevad maad ja panevad käed kokku taeva poole, teevad seda ringi umbes 14 päeva. Ülim tase ehk nirvaanasse jõudmine eeldab kokku 108 korda ringi tegemist.

Tiibetist

Tiibet ise asub kõrgel platool. Pealinnast Lhasast (asub 3600 m kõrgusel) Kailashile jõudmiseks tuleb 1300 km sõita bussiga. Mulle isiklikult tähendas see 14 päeva viibimist kõrgusel üle 4000 meetri, millest 8 päeva üle 4500 m ja umbes 20 korda sai tõustud üle 5000 meetri. Sellistes kõrgustes viibimine on vähese hapniku tõttu väga raske. Nii ka meie grupist oli üks inimene sunnitud teekonna pooleli jätma, kuna organism ei suutnud harjuda sellise kõrgusega.
Enne püha ringi tegime mitmeid treeningtõuse kuni 5000 meetri kõrgusele. Väga palju õnnestus külastada ka erinevaid templeid. Kõige võimsama mulje jättis Potala palee, endine dalai-laama residents, mis asub 3700 meetri kõrgusel. Minu jaoks oli üllatav, et Tiibetis asuvad linnad kuni 4700 m kõrgusel ja osa uusasustusi olid lausa 5000 m kõrgusel.
Tiibetlastel on juba sünnist saati vere hemoglobiin kõrgem ja tänu sellele suudavad nad sellistel kõrgusetel ka paiksed olla. Toidud on Tiibetis sarnased Hiina köögile, üles ehitatud põhiliselt riisile või nuudlitele. Lihavalikus on kohalik jakk (mägiveis) ja kana. Toidu juurde juuakse kuuma vett. Enamik toite on maitsestatud korralikult tšilliga.
Riigis viibimine tundus väga turvaline, kohati oli kontrollpunkte isegi liiast. Inimesed olid sõbralikud ja abivalmis. Enamus kahjuks ei valda inglise keelt ja seega tuli tihti suhelda mobiiltelefoni tõlkeprogrammi kaasabil. Elu võrreldes Eestiga oli selgelt odavam.

Kailashi ring

Täpsemalt Kailashi ringist. Esimene päev alustasime 4700 m kõrguselt, suhteliselt kergete tõusude ja languste järel jõudsime esimesse laagrisse 18 km kaugusel. Ööbimine külalistemajas oli minu elu kõrgeim ehk siis 5000 m kõrgusel. Selleks ajaks olin juba kõrgusega piisavalt harjunud ja öö möödus päris korralikus unes.
Teisel päeval startisime kell 7, kui oli veel pime. Esimesed 6 km oli võrdlemisi järsk tõus. Liikujate kiirused olid väga erinevad. Igal juhul kell 11.00 oli kogu meie grupp, mis koosnes viiest inimesest, Kailashi ringi kõrgeimas punktis ehk siis 5640 meetri kõrgusel kurul. Ilm oli võrdlemisi selge ja lippudesse mähitud tipu juures sai ilusad värvilised pildid.
Siit edasi algas pikk laskumine. Kuna enesetunne oli hea ja jõudu tundus jätkuvat, siis otsustasime, et teeme planeeritud teise ja kolmanda päeva teekonna korraga. See tähendas 11 tundi ja 32 km läbimist. Kohale jõudes olime täiesti läbi, aga õnnelikud. Sai ju ikkagi edukalt läbitud ja pühitsetud palverännak koos Märjamaa lipuga. Püha ringi sooritamise eesmärgiks on enda karma puhastamine ja usun, et ka Märjamaa lipp sai puhastuse, uue energia ja jõu. Loodame, et see kajastub peale valimisi ja meie valla edulugu jätkub uue ning tublima hooga!

Lokuta külavanem Mati Terestal


 

Pildi autor Mati Terestal


Pildi autor Gediminas Krutulis

Scroll to Top