Foto: Preeriakoda

Sel suvel kutsume Sind avastama Raplamaad: matka- ja rabaradu, vaatamisväärseid ja ajaloolisi kohti, turismitalusid, töötube, muuseume, majutuskohti ja toitlustajaid.

Tule üksi, pere või sõpradega ja luba end rabada nii uute kui juba tuntud paikadega!

Sillaotsa Talumuuseum on hea näide sellest, et huvitav ei pea tingimata olema kaasaegne.
Muuseumi 17 hektaril asuvad kaheksa erinevat katusealust, mis pakuvad võimalust aeg maha võtta ja kogeda vana uudsust, nautida hetke, mõelda ja mõtiskleda. Külalisel on võimalik osaleda muuseumitundides „Tuleohutusest ja hobuse rakendamisest“ ja „Tule tulemine“, samuti osa saada heinamaarjapäeva ning rukkimaarjapäeva tegemistest ning muuseumialal toimuvatest etendustest. Juulis avatakse Meelis Kihulase rahvusliku puukäsitöö näitus „Puud ja inimesed“.

Järvakandi klaasimuuseumis on avatud näitus Tarbeklaasi tehase toodangust. Püsiekspositsioonis on klaasitootmise ajalugu, tehnoloogiad, taaskasutus, ette tellimisel toimuvad haridusprogrammid. Eelnevalt kokku leppides on võimalik Klaasistuudios proovida klaasipuhumist.

Mahtra Talurahvamuuseumis avatakse juunikuus näitus “12 tooli II”, kus eksponeeritakse toole, mis olid kasutuses mõisates, jõukamates majapidamistes ja taludes 19. sajandi lõpust 20. sajandi I pooleni.

5-7. augustil toimub pärimuskunstilaager “Uurimisreis”, kus kunstnik Lembe Ruben-Kanguri juhendamisel joonistatakse Mahtra Talurahvamuuseumi kogusse kuuluvaid museaale ja talurahvaarhitektuuri.

Avatud on muuseumi püsinäitus, kokkuleppel Vallaametniku tuba ja hoidlad ajaloolises Juuru Vallamajas ja Mahtra sõja aegadest kuulus Atla-Eeru talupojakõrts. Toimuvad giidituurid ning hariduslikud programmid, paketid gruppidele, peredele ja sünnipäevalistele.

Mõnusa päeva võib veeta Loosalu- Paluküla matkarajal (7,7 km), kus matkajat tervitavad Eesti suurim rabaveekogu Loosalu järv (34,1ha) ja Loode-Eesti kõrgeim tipp Paluküla hiiemägi (107m) ning külastamist väärivad ka läheduses asuvad Eesti suurimad karstikoopad Kuimetsa karstialal ehk Iida Urked.

Loomulikult on avastamist väärt ka teised raba-ja matkarajad: Jalase-Sõbessoo-Lipstu matkarada (4km), Rabivere raba ja Kõnnu järv ning maakonna ainus vaatetorn Mukri raba matkarajal.Rabas aitavad orienteeruda kogenud matkajuhid: Anu Kaar (Sooserva Retked), Ain Mihkelson (Kasvu Labor OÜ), Andres Lääne (Suur Seiklus), Marko Aleksejev (Preeriakoda) ja Romet Vaino (Metaloodus).

Vahvateks kohtumisteks loomadega on justkui loodud Paluküla Mäe Talu, kus saab paitada küülikuid, laulda võidu hanedega, tutvuda alpakadega, õppida, mis vahe on kukel ja kanal ja muidugi nautida värsket õhku, mänguväljakut, pidada sünnipäevi, mõnuleda kümblustünnis, ujuda, telkida, pidada piknikku või pidada suvepäevi.


Foto: Mäe talu

Pered on oodatud külastama ka Juurimaa talli ja koduloomaparki. Kohtumist ootavad hobused, alpakad, laamad, eeslid, kitsed, lambad, kanad, jänesed jt loomad. Päeva saab meeldejäävaks muuta ratsutades, ratsamatkal või vankrisõiduga.

Preeriakoda kutsub seiklushimulisi seltskondi külastama indiaaniküla, kus saab korraldada sündmusi ja tunda end nagu Ameerika põlisrahvas. Toimuvad wild west osavusproovid, bushcraft varjed, -töötoad, räätsamatkad rabas, kanuumatkad, Varbola linnuse giidituur, alistamist ootavad ainulaadsed põgenemismetsad, metsa matkarada “wild mission“.

Vallutamist ootab Eesti ja Põhja-Euroopa suuremaid muinaslinnu Varbola linnus, mis hiljuti läbis uuenduskuuri ja pakub nüüd külalistele senisest paremat võimalust tunnetada selle võimsa kantsi tähtsust kõndides keskaegsetel müüridel.


Foto: Lembit Michelson


Foto: Siim Solman

Leia kaheksa vägevat vaatamisväärsust Raplas!
Otsi üles need kaheksa põnevat kohta Raplas ja tee igaühe juures selfi: Rapla kirik, jõepromenaad, kivisild, Rapla Kultuurikeskus, Alu mõisahärra kuju, Kurmeti pink, Tammemäe lauluväljak, Okta Centrum. Seejärel tule Rabav Raplamaa Poodi, näita oma selfid ette ja saad preemiaks Jäämari käsitöö pulgajäätise TASUTA! Kampaania kestab terve suve: juunis, juulis ja augustis!

Sündmused, vaatamisväärsused ja turismiteenuste pakkujad leiad www.raplamaa.ee
või küsi teejuhiseid Rapla Turismiinfokeskusest.

Rabavate kohtumisteni Raplamaal!